Dit zijn enkele van de adviezen die een groep derdejaarsleerlingen van PRO Emmen woensdag 12 maart overhandigden aan wethouder Pascal Schrik.
In een traject van een aantal weken gingen de jongeren aan de slag om een advies te formuleren voor de gemeente rondom de vraag: "Wat hebben jongeren in Emmen nodig om SAMEN iets te doen tegen klimaatverandering?” De gemeente Emmen vindt het belangrijk om juist ook praktisch opgeleide jongeren te betrekken bij beleidsvraagstukken.
Adviezen van de leerlingen
De leerlingen stelden voor om statiegeldmachines te plaatsen op scholen en andere plekken waar veel mensen komen om zwerfafval te verminderen. Om een openbare moestuin aan te leggen, zodat ook mensen met minder geld gezond kunnen eten. Andere ideeën waren onder meer het organiseren van kledingmarkten in het centrum van Emmen en het uitdelen van afgekeurd fruit op scholen.
Wethouder Pascal Schrik: “We geven de jongeren een stem en laten ze weten dat hun advies ertoe doet. Ze denken anders dan in het gemeentehuis en dat geeft verrassende uitkomsten. Er zijn ontzettend goede ideeën bedacht door deze leerlingen, die ons helpen effectiever beleid te maken. Hun ideeën zijn niet alleen vernieuwend, maar ook praktisch uitvoerbaar. Bijkomend voordeel, de jongeren weten nu ook, dat het gemeentehuis een plek is, waar je voor meer terecht kunt dan alleen je paspoort.”
Speaking Minds geeft jongeren een stem
In januari 2025 zijn de vierdejaars leerlingen van PRO Emmen gestart met het project Speaking Minds. Speaking Minds is een project van Save the Children waarbij jongeren in een aantal weken onderzoek doen om hun gemeente te adviseren over een beleidsvraag. In de eerste drie bijeenkomsten gaan de leerlingen in gesprek met beleidsmedewerkers en professionals binnen de gemeente Emmen om meer te weten te komen over wat er speelt binnen de gemeente. In de vierde bijeenkomst gaan de jongeren op veldbezoek. Uiteindelijk wordt een advies geformuleerd en gepresenteerd.