Spouwmuurisolatie

21-04-2023
247 keer bekeken 0 reacties

Door de spouw te isoleren blijft de warmte in de woning, is de binnenmuur warmer en komt er minder kou van buiten. Drentse inwoners met een inkomen rond het sociaal minimum kunnen gratis spouwmuurisolatie aanvragen.

Veel oudere woningen hebben een binnen- en buitenmuur met daartussen een lege ruimte (de spouw). Met isolatiemateriaal kun je deze ruimte opvullen. Isolatie van de spouw zorgt voor meer comfort en het werkt geluiddempend. Veel gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol en polystyreen korrels/parels. Je moet altijd een professioneel bedrijf inhuren om de spouw te isoleren.

Ecologisch onderzoek
Voor je je spouwmuur gaat isoleren dien je een ecologisch onderzoek te laten uitvoeren om vast te stellen of er vleermuizen in de muur zitten. De Raad van State heeft dit geoordeeld.

Check het bouwjaar

  • Huizen gebouwd voor 1920 hebben vaak geen spouwmuur. Die kun je ook isoleren, maar dan met voorzetwanden aan de binnenkant of isolatie tegen de buitenkant.
  • Is jouw huis tussen 1920 en 1975 gebouwd? Grote kans dat het bij de bouw buitenmuren met een spouw heeft gekregen, maar nog zonder isolatie. De spouwmuur kan wel na-ge├»soleerd zijn. 
  • Is jouw huis tussen 1975 en 1991 gebouwd? In deze periode werden buitenmuren bijna altijd ge├»soleerd, meestal in de spouw. Maar de isolatiewaarde van deze huizen kan beter. Je kunt ze na-isoleren met een voorzetwand aan de binnenkant of extra isolatie aan de buitenkant, maar soms ook met extra isolatiemateriaal in de spouw.
  • Is jouw huis na 1991 gebouwd? Dan heeft het al goede gevelisolatie (Rc van 2,5 of hoger) en dat hoef je niet verder te verbeteren.

Gratis spouwmuurisolatie
Drentse inwoners met een inkomen rond het sociaal minimum kunnen gratis subsidie aanvragen voor spouwmuur- of bodemisolatie. De subsidie is bedoeld voor inwoners met een koopwoning en een minimum inkomen per jaar van 21.335 euro bij een woning met een eigenaar, of 29.598 euro bij een woning met meerdere eigenaren. Je krijgt maximaal 2.500 euro subsidie. 

Lees meer over de subsidie.

Subsidie op het uitvoeren van isolerende maatregelen
Via het Rijk kun je subsidie aanvragen voor het uit laten voeren van isolatiemaatregelen. Neem je twee maatregelen dan geldt een subsidie van 30%. Bij een maatregel geldt een subsidie van 15%.

Lees meer over ISDE subsidie.

 

Bron: Milieucentraal.


 

Afbeeldingen

Isoleren

Is het fixteam al bij jou thuis geweest?

Over ons

Huisregels
Neem contact op via de mail of telefonisch via 14 0591. 

Emmen geeft Energie is een initiatief van de gemeente Emmen

Raadhuisplein 1, Emmen
14 0591

Volg ons op

  

 

 

 

Cookie-instellingen