De energieprijs hangt af van wanneer de laadpaal is geplaatst. Daarnaast kunnen er andere kosten zijn voor een laadsessie. Denk daarbij aan startkosten of transactiekosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de laadpas die je gebruikt. Je bepaalt zelf bij welke leverancier je een laadpas aanvraagt. De website www.laadpastop10.nl geeft informatie over alle laadpassen die je in Nederland kunt krijgen.
Aanvragen
Je kunt zelf een laadpaal aanvragen. Om een verzoek te kunnen indienen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Je woont in de gemeente of je werkt minimaal 18 uur per week in de gemeente Emmen.
- Jouw elektrische auto kan minimaal 50 km elektrisch rijden.
- Je hebt geen eigen parkeerterrein en moet jouw elektrische auto op straat parkeren.
- Binnen loopafstand (ongeveer 250 meter) van jouw woon- of werkadres is nog geen openbaar laadpunt aanwezig. Het kan ook zijn dat er wel een openbaar laadpunt aanwezig is, maar dat uit de gegevens blijkt dat een nieuw openbaar laadpunt noodzakelijk is. Geef jouw verzoek daarom wel altijd door.
De gemeente bepaalt na jouw aanvraag waar de laadpaal komt te staan. De laadpaal is voor algemeen gebruik, dus ook buurtbewoners en bezoekers kunnen de laadpaal gebruiken. Daarom wordt gekeken naar de meest logische plek in jouw buurt. De locaties worden gekozen op basis van een aantal regels. Je vindt onze richtlijnen in de plaatsingsleidraad. De gemeente werkt deze leidraad regelmatig bij.
Meer elektrische auto’s
Elektrische auto’s zorgen voor een schonere lucht, minder uitstoot van CO2 en minder geluidsoverlast. De provincies Drenthe en Groningen werken samen met gemeenten aan een dekkend en toekomstbestendig netwerk van openbare laadpalen. De bestaande laadpalen blijven. Het bedrijf Allego onderhoudt deze. Het bedrijf EQUANS plaatst de komende jaren honderden laadpalen extra in de provincie Drenthe en ook in Emmen. Dit is de uitkomst van een openbare aanbesteding. De nieuwe laadpalen geven 100% Nederlandse groene stroom afkomstig van zonneparken in Drenthe.
Eigen parkeerterrein
Als je een eigen parkeerterrein hebt, kun je een laadpunt op eigen oprit of parkeerplaats laten plaatsen. Dit hoef je niet te melden bij de gemeente. Je kunt een laadpaal laten plaatsen op jouw eigen terrein of op het terrein van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit regel jezelf bij een van de leveranciers van laadpalen. Het plaatsen van een eigen laadpaal op gemeentegrond is niet toegestaan.