Samen met partijen in de wijk, denk aan bewoners, ondernemers en woningcorporaties, maken we een plan om te komen tot een aardgasvrij Rietlanden. We lopen verschillende fases door om het plan te maken. Het is voor iedereen nieuw om een uitvoeringsplan te maken, daarom weten we nog niet zo goed hoe lang het duurt. Dat hangt natuurlijk ook af van iedereen die meedenkt en meewerkt in het proces. Hieronder staat wat we gaan doen met een inschatting hoelang elke fase duurt.
Opstartfase (ongeveer 2 maanden)
We overleggen met de wijkvereniging wat er allemaal speelt in de wijk. We spreken af hoe we samenwerken, welke rol de wijkvereniging neemt en hoe we andere partijen betrekken.
Fase 1: Plan van aanpak voor de Rietlanden (ongeveer 4 tot 6 maanden)
Samen met belanghebbenden maken we een plan van aanpak. Hierbij is het basisplan van aanpak het uitgangspunt. Dit basisplan van aanpak heeft de gemeente, samen met de zes dorpen en wijken waar als eerste een uitvoeringsplan wordt gemaakt, opgesteld.
De bewoners en andere partijen krijgen bericht dat we aan de slag gaan in de wijk. We kijken samen wie hier nog meer van moet weten en misschien mee kan denken. We maken een werkstructuur, misschien komen er meerdere werkgroepen. Naast de kerngroep die werkt aan het uitvoeringsplan is er een klankbordgroep die vanaf een nafstandje meedenkt. Er kunnen ook werkgroepen ontstaan die acties in de wijk organiseren of die zich richten op hoe we het beste kunnen communiceren met iedereen in de wijk.
Er wordt een wijkprofiel gemaakt. Hierin staat heel veel informatie over de wijk. Wat voor mensen wonen er? Hoe oud zijn de woningen en andere gebouwen? Hoeveel ruimte is er in de wijk?
Ook denken we in deze fase al na over hoe we iedereen steeds gaan betrekken bij het uitvoeringsplan.
Fase 2: Onderzoeksfase (4 tot 6 maanden)
Een technisch adviesbureau gaat onderzoeken wat er allemaal mogelijk is in de Rietlanden. Welke alternatieve warmtebronnen er in of vlakbij de wijk zijn. Wat er technisch mogelijk is in de Rietlanden. Wat het allemaal kost en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende mogelijkheden. Op basis daarvan kijken we samen wat de beste keus is als alternatief voor het verwarmen met aardgas. Het kunnen ook verschillende keuzes zijn voor verschillende delen van de wijk.
Fase 3: het opstellen van het uitvoeringsplan (3 tot 4 maanden)
In deze fase bepalen we samen het voorkeursalternatief, of verschillende voorkeursalternatieven. Er wordt in grote lijnen in kaart gebracht wat er allemaal bij komt kijken. Denk aan de kosten en wat ongeveer de planning zal zijn om het voor elkaar te krijgen.
Fase 4: vaststelling
Uiteindelijk stelt het college of de raad het plan vast.