Nieuwe energiecoach: Dirk Winkel

22-05-2023
644 keer bekeken

Dirk Winkel is sinds 12 mei 2023 een nieuwe, gecertificeerde energiecoach van “Emmen geeft Energie”. Eigenlijk is hij al veel langer bezig als energiecoach, maar dan onofficieel. Hij geeft zijn medebewoners aan de flat waarin hij woont, allerlei tips op gebied van energiebesparingen.

Hoe het allemaal begon

Dirk is afgekeurd beroepsmilitair en kwam in 2011 in de flat aan de Dinspellaan wonen. De appartementen werden toen nog verwarmd via blokverwarming. Gelukkig kregen de bewoners niet lang daarna ieder een eigen cv-ketel waardoor de energierekening flink naar beneden ging.
Dat was niet genoeg voor Dirk. Hij begon zich te verdiepen in andere manieren van energiebesparing en hij ontdekte manieren om de energierekening nog verder naar beneden te krijgen. 
Al gauw ging zijn maandelijks bedrag van € 180,00 naar € 37,00 per maand. Zonder investeringen, maar simpel door ander gedrag.

Dirk was hier zo enthousiast over dat hij zijn buren daarvan op de hoogte stelde. Door mond-op-mond reclame kreeg vervolgens de hele flat in de gaten dat je voor energiebesparing bij Dirk Winkel moest zijn.

Wat zijn de tips van Dirk

En wat moet je daar dan allemaal voor doen? Gewoon: de gordijnen ’s morgens open doen zodat de zon je kamer kan verwarmen; spaarlampen gebruiken; korter douchen, stekkers uit apparaten halen als je ze niet gebruikt. 
Al gauw gingen medebewoners meedenken. Een buurvrouw ging stoofjes maken waarin je je maaltijd kan klaarmaken: kort koken en vervolgens je pan een aantal uren in de stoof laten garen. Kost enkel de aanschaf van een stoof. En bespaart daarmee gasverbruik.

Zijn grootste wapenfeit is het laten aanbrengen van een nieuw ventilatiesysteem door verhuurder Lefier in de hele flat. Bij het oude systeem stond de ventilatie op één stand: hard. En niemand kon het systeem uitzetten.
Nu heeft de hele flat, elk appartement, een eigen systeem dat automatisch werkt. Het ventilatiesysteem doet zijn werk als dat nodig is, niet langer. En je kunt er zelf voor kiezen om het systeem uit te zetten. Dat scheelde niet alleen in de kosten: de tocht was verdwenen, de warmte bleef binnen en het systeem maakte veel minder lawaai.
Alle flats van Lefier zijn inmiddels voorzien van het nieuwe ventilatiesysteem.

Zeurpiet Dirk

Dirk Winkel staat te boek als een zeurpiet, een klager. Dirk vindt dat geen probleem. Als hij zeurt, dan kan hij dat uitstekend onderbouwen. Hij doet namelijk veel onderzoek en komt dan met een gedegen oplossing.

Dat hij uiteindelijk energiecoach is geworden komt door Cor Pijnaker, zelf energiecoach en medewerker Huurdersfederatie. Die merkte dat Dirk op energiegebied goed bezig was. Hij attendeerde Dirk op een cursus voor energiecoaches. En die heeft hij dus succesvol afgerond.

Afbeeldingen

Is het fixteam al bij jou thuis geweest?

Over ons

Huisregels
Neem contact op via de mail of telefonisch via 14 0591. 

Emmen geeft Energie is een initiatief van de gemeente Emmen

Raadhuisplein 1, Emmen
14 0591

Volg ons op

  

 

 

 

Cookie-instellingen